Protetikk

Protetikk er alle arbeid der vi må ha hjelp av tanntekniker for å erstatte eller behandle manglende eller ødelagte tenner. Vi har forskjellige typer av protetikk.

Kroner

For å lage en krone må tannlegen slipe ned tannen, ta avtrykk og sende til tekniker. Teknikeren fremstiller da en krone i rett form og farge som tannlegen sementerer på plass etter et par uker. I mellomtiden får pasienten en midlertidig krone. Kronen kan fremstilles i flere materialer:

Metallkeramisk krone, metallkjerne med porselen. Denne er benyttet på premolarer og molarer med stor belastning og ved lite tannsubstans.

Zirkonium krone, zirkoniumkjerne med porselen. Zirkoniumkjernen er lys derfor også mer estetisk. Brukes til premolarer, molarer og noen ganger til framtenner. Sterkt materiale som tåler stor belastning.

E-max/Fullkeramisk krone, krone som brukes i front pga estetikk. Den gir lysrefleksjon og virker derfor mer naturlig. Gullkrone, veldig sterk krone som kan brukes ved pasienter med tanngnissing eller med liten bitthøyde eller ved liten resttann. Mindre estetisk pga metallfarge.

Broer

En bro erstatter en eller flere tenner ved at vi bruker eksisterende tenner som støtter. De eksisterende tennene, kallet pilarer, blir slipt ned og det blir tatt avtrykk som sendes til tekniker. Teknikeren fremstiller en bro i rett form og farge som tannlegen sementerer på plass etter et par uker. I mellomtiden kan pasienten få en midlertidig bro. Broer kan fremstilles i metallkeramikk, zirkonium (små broer) eller plast (midlertidig løsning).

Inlay/Onlay

Fylling i porselen eller gull som blir fremstilt av tekniker. Tannlegen borrer ut og forbereder tannen til fylling, deretter tar han avtrykk og sender til tekniker. Inlayet blir sementert (limet) på plass av tannlege. Pasienten får midlertidig fylling i mellomtiden. Egner seg på premolarer og molarer.

Porselensfasader

Porselensfasader er tynne porselensskall som tilpasses individuelt til hver pasient. Tennene slipes ned litt på utsiden og vi tar et avtrykk. Etter det fremstilles fasadene av tanntekniker. Porselensfasadene limes på av tannlegen. Dette gir et meget estetisk og naturlig resultat. Anbefales til front, ikke tenner med stor belastning.

Proteser

Proteser erstatter tannløse eller delvis tannløse kjever. Vi kan lage heldekkende proteser eller partiell proteser. Heldekkende proteser dekker hele gummen og erstatter alle tennene. Den er fremstilt i akryl. Partiell proteser erstatter en eller flere tenner med en protese som festes med klammer til eksisterende tenner. Denne kan være fremstilt i akryl eller metall/akryl. Proteser kan også festes til implantat. Dette er en god løsning for pasienter som har lite beinstøtte igjen og som føler protesen sitter løs.